TVSA

O Televizija Kantona Sarajevo

TVSA ili Televizija Kantona (Televizija Kantona Sarajevo gledati) je javna TV stanica koju je osnovala Skupština Kantona Sarajevo. Bazni kamp TVSA smješten je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu (zajedno s javnim radiotelevizijskim i javnim televizijskim postajama - BHRT i RTVFBiH). Zahvaljujući TV emisijama iz vlastitog stvaralaštva, TVSA uzivo programi postaju vidljivi i uglavnom gledaju TV mjesto u Sarajevu. Mrežni programi unapređuju multikulturalizam i eksplicitni zaštitni znak kulture, konvencija i carina za zonu Sarajeva i Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj TV utor komunicira s nizom projekata, na primjer, vijestima, televizijskim emisijama, narativima, sportom, filmovima, mozaikom, dječjim projektima itd.

Zlatko Topčić nadzirao je TVSA od 2013. do 2016. godine.

Povijest

Osnivač Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) je Skupština Kantona Sarajevo (KS), pa se ova javna televizija uglavnom finansira iz proračuna KS. TVSA je počeo emitirati vlastiti program 29. lipnja 1998. godine, pokrivajući događaje u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini. TVSA ostvaruje misiju javnog emitera i njegov programski koncept poštujući europske standarde profesionalnog i objektivnog novinarstva. Kontinuiranim radom i emisijama iz vlastite produkcije, TVSA postaje programski prepoznatljiva i gledana televizijska stanica u Sarajevu.

Poznata imena TV novinarstva u Bosni i Hercegovini sudjeluju ili su sudjelovala u radu TVSA, među njima: Rinko Golubović, Mufid Memija, Haris Dučić, Aldin Arnautović, Ajdin Čolić, Nikolina Veljović, Enisa Skenderagić, Jasminka Šipka, Predrag Bošnjakovski , Sandra Šabić, Amra Butković, Vanja Semić i drugi.

Rukovoditelji

TVSA, kao javna TV, predstavlja izvještaj o svom radu koji razmatra Skupština Kantona Sarajevo.

Obveze generalnog direktora izvršavali su: Nedim Đuherić (1998-2007), Emir Zlatar (2007-2011), kolumnist Konstantin Jovanović (2011-2013), esejist i scenarist Zlatko Topčić (2013-2016), Elvir Resić (2016 -2018), Edina Fazlagić (2018-2019), Kristina Ljevak (glumačka 2019.), Duška Jurišić (2019.-2020.).

Vođe šefova bili su: Nermina Mujagić Šačić (1998) i kolumnist Bakir Makarević (1998-2007) kada je mjesto klasificirano kao "lektor u šefu", u tom trenutku pisac Amir Zukić (2007-2011), i u ograničenijim razdobljima, kolumnisti Mirza Sulejmanović, Haris Dučić, Deniza Džaka, Amra Zolj, Mirsad Sinanović.

Emitiranje

TVSA trenutno emitira 18 sati programa (07: 00h-01: 00h). Program se emitira putem IPTV platformi i sustava kablovskih operatora u BiH.

Emisije

Svojom kreacijom TVSA pokriva različita svakodnevna pitanja s izvanrednom akcentom na točkama identificiranim sa Sarajevom. TVSA se sprema i emitira izuzetne projekte s izvanrednom akcentom na narative koji sugeriraju prilike tijekom opsade Sarajeva. TVSA pokazuje napredni multikulturalizam i eksplicitnu kulturu, konvencije i običaje poistovjećene sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Vijesti TVSA:

TVSA iz dana u dan - žarišne vijesti (svaki dan u 18:30)

Vijesti TVSA - dijagram aktualnih vijesti (stalno u 13 i 16 sati)

Noćne vijesti TVSA - (svakog radnog dana u 21 sat)

Sarajevsko jutro - jutarnji program koji stvara izuzetno veliku gužvu (svakog radnog dana od 07: 00h-10: 00h). Glavni sat emisije Sarajevo Morning prepun je administrativnih podataka i vijesti, daje prikaz prilika u Sarajevu od protekle noći, baš kao i izjave o nedavnim zbivanjima tijekom dana. Vijesti se prenose u svojstvu jutarnjeg programa u: 7, 8 i 9 sati. Sarajevsko jutro također je unaprijeđeno izvještajima uživo s različitih područja Sarajeva.

Emisije posvećene Sarajevu:

Sarajevo - narativni aranžman o eksplicitnim, sarajevskim pričama.

Sarajevo Art - časopis iz kulture (nedjelja u 21:00) Emisija komunicira s člancima koji tretiraju prilike ranijeg tjedna, izjavljuju nove prilike i ažuriraju najatraktivnije teme na polju kulture.

Tarih - narativni aranžman (od ponedjeljka do petka u 18:20) kroz TV priče, u trajanju od 5 minuta, govori o povijesnoj pozadini Sarajeva, izvoru, napretku i izdržljivosti ovog grada.

Časopisi za zabavu i TV

Velike vibracije

Klub 20

Dječji program

Kike krpelja se fokusira

Dječje emisije

Sportski program

Sportska trgovina

Pripovjedački program

Tarih

Sarajevo

identifikacijska kartica

Nema pristranosti

Sarajevo s naklonošću

Iznimni projekti

Novogodišnji program

Program povodom Dana neovisnosti BiH

Program povodom Dana državnosti BiH

Ramazanski program

Uskršnji program

Bajramski program

Uskršnji program

Božićni program

Izvanredni projekti u slučaju značajnih komemoracija (Srebrenica, zaštita Sarajeva i tako dalje)